För- och nackdelar med elbil

Vi har tidigare pratat om hur tekniken har hjälpt oss att minska vår klimatpåverkan vad det gäller transport. Vi har sakta men säkert börja gå mer och mer mot eldrivna motorer. Även om det har funnits ett visst utbud av elbilar så har de varit dyrare än vad vi idag kallar “vanliga bilar” och räckvidden har varit ett problem. Som tur är så ser framtiden ljusare ut. Vi tänkte prata om för-och nackdelarna med dagens elbilar.

Fördelar

Det många inte riktigt tänker på är att elmotorn faktiskt är mer effektiv än vad förbränningsmotorn är. Av all energi en förbränningsmotor får så är det faktiskt inte mer än 18% som används för att driva bilen, resten av energin förloras eller blir till värme. Elbilen använder däremot över 80% av energin till att faktiskt driva bilen, vilket är över 60% bättre. Dessutom så behöver inte elmotorn varvas för kunna utnyttja hästkrafterna och kan därför i regel accelerera snabbare än många förbränningsmotorer.När det kommer till klimatpåverkan så finns det stora fördelar med elbilen. Till skillnad från bensin, diesel eller gas så behöver inte elektricitet transporteras långa sträckor av tunga fordon som i sin tur bidrar till en massa utsläpp. Dessutom så är elbilen billig att köra.Eftersom el är en ganska billig resurs så blir bränslekostnaden för en elbil väldigt låg. Man kan säga att det kostar ungefär 1-2 kronor per mil, en bra bil med förbränningsmotor kostar runt 10 kr per mil.

Nackdelar

Eftersom att tekniken fortfarande är relativt ny så har tyvärr även elbilen sina nackdelar. En av de första är att räckvidden fortfarande en aning begränsad. Dagens elbilar klarar sig allt ifrån 15 till strax över 50 mil. Det låter kanske inte allt för dåligt, men med tanke på att laddstationer inte finns tillgängligt överallt så är det inte alltid en självklarhet att stanna var som helst för att ladda. Vi har tekniken som krävs för att uppnå längre räckvidder, men den är i dagsläget väldigt dyr och skulle resultera i ännu dyrare bilar. Priset är redan en nackdel för många av konsumenterna, elbilen är fortfarande dyrare än de med förbränningsmotor. Men som med allt annat så kommer priserna sjunka ju fler som tillverkas. Om några år så kanske elbilen blir ett självklart val? Det återstår att se.